Mijn hond hoest veel. Wat kan ik doen?
Geplaatst op: 01-06-2019 door JasperVeel mensen komen met hun hond bij de dierenarts omdat hun hond hoest. Het eerste wat de dierenarts zal doen is kijken wat voor soort hoest het is. Veel honden hebben namelijk last van braakneigingen die door het baasje worden verward met hoesten. De oorzaak en de oplossing liggen dan vaak ergens anders dan dat dit daadwerkelijk een hoest is die met de luchtwegen te maken heeft. Het is dus belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen.
Wat is de oorzaak als je hond hoest?
De oorzaak van hoesten van je hond ligt vaak bij de luchtwegen, het hart of het longvlies. Net als bij mensen wordt er eerst door de dierenarts vastgesteld wat voor soort hoest het is. Is het een droge hoest of komt er slijm mee? Hoe vaak hoest de hond? En zijn er momenten dat het erger is dan anders? Bijvoorbeeld als de hond buiten is of aan het slapen is.
Welke hoest heeft mijn hond?
Grofweg kunnen er een paar dingen de oorzaak zijn van de hoestende hond. Een ontsteking of allergie, een aangeboren afwijking of hart- en luchtwegenproblemen. Door middel van aanvullend onderzoek kan de oorzaak worden vastgesteld. Dit doet de dierenarts bijvoorbeeld door rontgenfoto’s, keelinspectie, een echoscopie of een bacterieel onderzoek. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek hebben we nu de oorzaak te pakken en dus kan er ook aan een oplossing gewerkt worden. Schrik niet als er nader onderzoek gedaan moet worden in vorm van foto’s of inspecties. Alleen op deze manier kan de dierenarts een goede diagnose stellen. Ben je bang voor de kosten van de onderzoeken, kijk dan goed naar de voorwaarden van je hondenverzekering. In veel gevallen worden de kosten (gedeeltelijk) gedekt.
Zelf kun je helaas weinig doen aan een hoestende hond. Houd het altijd goed in de gaten en zorg dat de hond al zijn inentingen op tijd krijgt. Hiermee voorkom je in ieder geval infecties als kennelhoest. Houdt het hoesten van je hond langer aan dan 2 weken of heb je het idee dat hij heel benauwd is? Ga dan altijd naar de dierenarts om samen verder te kijken naar een oplossing.