Hoge bloeddruk bij jouw huisdier: bloeddrukmeting

Geplaatst op: 02-06-2017 door Jasper

Normaal gesproken is de bloeddruk van belang om te zorgen dat alle organen in het lichaam worden voorzien van voldoende bloed en zuurstof. Bij een hoge bloeddruk loopt de druk dusdanig hoog op dat het de kwetsbare organen schade laat oplopen. Denk hierbij aan organen zoals ogen, nieren, hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel. De aandoening komt vaak voor bij (oudere) katten, maar is ook niet onbekend bij honden.

Oorzaken hoge bloeddruk

Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw huisdier last heeft een hoge bloeddruk:

  • Een te hard werkende schildklier
  • Suikerziekte
  • Hartproblemen
  • Nierziekte
  • Idiopatische hypertensie, hierbij is geen medische oorzaak te vinden

Mogelijke gevolgen zijn hart- of nierproblemen, hersenverschijnsel of opeens blind worden. Bij een oudere kat kan het leiden tot luid miauwen ’s nachts.

Om er achter te komen of jouw huisdier last heeft van een hoge bloeddruk is het verstandig om een bloeddrukmeting uit te voeren. Maar dit is ook nuttig bij oudere katten die onrustig zijn zonder aanwijsbare oorzaak. Idiopatische hypertensie komt namelijk vaak voor bij oudere katten.

Hoe werkt een bloeddrukmeting?

De dierenarts voert een bloeddrukmeting uit, de meting zelf is eenvoudig en pijnloos. Maar vaak zijn honden en katten gestresst als ze naar de dierenarts moeten. En zorgt de stress juist voor een hoge bloeddruk. Als baasje wil je natuurlijk bij jouw geliefde viervoeter blijven om hem gerust te stellen en dat is natuurlijk ook mogelijk. Bij katten wordt vaak een rustgevende fermonenspray gebruikt. De dierenarts brengt een opblaasbare puff om de poot aan en de pols wordt opgezocht. De cuff wordt opgeblazen en wordt daarna langzaam leeggelopen. Hiermee wordt de bloeddruk gemeten.

Hoge bloeddruk, wat nu?

Wanneer er geconstateerd is dat er een hoge bloeddruk bij uw hond of kat is wordt er medicatie voorgeschreven. Honden zullen tabletten krijgen, katten druppeltjes. Na 3 tot 4 weken wordt er opnieuw een meting uitgevoerd. Indien nodig wordt er andere medicatie voorgeschreven. In de meeste gevallen is alles weer onder controle. Laat vervolgens tweemaal per jaar jouw dierenarts een bloeddrukmeting uitvoeren om alles in de gaten te houden.

De kosten voor de dierenarts lopen op deze manier helaas op. Daarom is het verstandig om een dierenverzekering af te sluiten, zodat je jouw kosten beheerst. Het is de moeite waard om de verzekeraars te vergelijken zodat je precies weet of jouw wensen ook worden vergoed.

 

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest