Eikels giftig voor je hond
Geplaatst op: 12-10-2017 door JasperVeel hondeneigenaren vinden de herfst een heerlijk seizoen om samen met de hond een wandeling te maken op het een winderig strand. Of juist samen de bossen in trekken en genieten van de veranderingen in de natuur. Maar let wel goed op je hond en wat hij eventueel eet. Veel baasjes weten dat paddestoelen giftig zijn en letten er extra goed op dat hun huisdier deze niet eet. Wist je dat eikels en ook kastanjes en dennenappels giftig zijn voor je hond? Lees hieronder verder om meer te weten waarom eikels giftig zijn voor je hond. En wat je moet doen als je hond ze heeft gegeten.
Waarom zijn eikels giftig?
Veel hondenbaasjes zijn zich niet bewust van het gevaar van het eten van eikels door hun hond. Eikels bevatten namelijk veel looizuur en dit is giftig voor honden. Een teveel aan looizuur kan zelfs tot nierfalen leiden! Verder hebben eikels door hun vorm een prikkelende en bijtende werking op het darmslijmvlies van de hond. De eikel kan ervoor zorgen dat deze kapot gat, ontsteekt of gaat zweren. Hierdoor kan de hond hevige buikkrampen krijgen, gaan braken en diarree krijgen. Tot slot kunnen eikels voor verstopping zorgen bij een hond, wanneer een eikel in zijn geheel wordt opgegeten. De spijsvertering van honden is hier niet op berekend waardoor de darm wordt afgesloten. Dit leidt er toe dat je hond ernstig ziek kan worden, hij kan zijn ontlasting niet kwijt, gaat braken en zijn buik zwelt op. De lichamelijke klachten na het eten van eikels treden vaak na 1 tot 6 uur op. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het pas na 2 dagen zichtbaar werd. Brrrr, je moet er niet aan denken dat dit jouw hond overkomt!
Naar de dierenarts
Heb je het vermoeden dat jouw hond eikels heeft gegeten, maar zie je nog geen symptomen? Het is dan altijd raadzaam om toch contact op te nemen met je dierenarts. Dit heeft een aantal redenen. Wanneer je hond toch een paar uur later symptomen laat zien, dan is de dierenarts al op de hoogte van de situatie en kan hij snel handelen. Verder kan het zijn dat je dierenarts het zekere voor het onzekere wilt nemen, en je hond wilt laten braken om de eikels het te spugen.
Als je hond direct al symptomen laat zien, zal de dierenarts tot direct maatregelen gaan. Hij zal bijvoorbeeld bloedonderzoek doen en een echo maken van de buik om de nieren te beoordelen. Je moet je er wel van bewust zijn dat dit hoge kosten met zich mee brengt. Maar gelukkig krijg je (een deel van) deze kosten vergoed als je een hondenverzekering hebt afgesloten. In de basis dierenverzekering zijn de kosten voor dierenarts en medicatie sowieso opgenomen. Wanneer je een aanvullende hondenverzekering erbij hebt afgenomen, zijn de kosten voor een echo ook meeverzekerd. Vergelijk daarom direct bij onze aanbieders de verschillende verzekeringen en verzeker je lieve hond vandaag voor onverwachte medische kosten!