Hond ziek na zwemmen. Wat nu?
Geplaatst op: 19-07-2018 door JasperWat is er lekkerder dan met warm weer wat verkoeling te zoeken voor je hond. Zodra de temperatuur boven de 20 graden komt dan is het al aan te raden om extra voorzorgsmaatregelen te treffen om overhitting bij je hond te voorkomen. Een lekker stuk zwemmen is dan een goed idee. Maar zwemmen is niet altijd zo zorgeloos als je misschien denkt. Het kan zelfs zo zijn dat je hond ziek na zwemmen wordt.
Hond ziek na zwemmen
Je hebt vast wel eens de waarschuwing voor blauwalg gezien bij een meer of sloot in de zomer. Blauwalgen ontstaan bij heel warm weer in zoet stilstaand water. Een drijflaag kan zich door de wind ophopen aan de oevers van meren, op stranden, achter vooroevers en in jachthavens. Het water heeft dan een blauwe gloed. Blauwalg is niet alleen voor mensen gevaarlijk maar juist ook voor dieren. Bij het afsterven van blauwalg komen er stoffen vrij die giftig zijn voor je hond. Bij het zwemmen in met blauwalg besmet water krijgt je hond deze stoffen binnen en kan hij meteen ziek worden na het zwemmen, zelfs zo erg dat hij hieraan kan overlijden.
Symptonen blauwalg vergiftiging
Het is belangrijk om de symptonen te herkennen bij blauwalg vergiftiging zodat je direct kan ingrijpen als dit nodig is. Let goed op als je hond één van deze symptonen vertoont.
- Diarree
- Overgeven
- Algehele zwakte
- Trillen en stuiptrekkingen
- Ademhalingsproblemen
- Verlamming
Wat te doen bij blauwalg vergiftiging
Als je vermoedt dat je hond blauwalg heeft binnengekregen bel dan in ieder geval direct de dierenarts. Probeer je hond zo snel mogelijk te laten braken, hierdoor kunnen eventuele stukjes blauwalg worden uitgebraakt. Spoel de hond geheel af met kraanwater zodat ook de restjes van zijn huid verwijderd worden. De dierenarts kan je verder helpen en zal je wel of niet vragen om langs te komen.
Wist je dat met een hondenverzekering in ieder geval al het consult vergoedt uit de basis verzekering? Zo heb je je alvast ingedekt voor onverwachte extra kosten.