Artrose bij honden; is dit te verzekeren?
Geplaatst op: 19-05-2017 door JasperArtrose is erg vervelend voor jouw hond, het veroorzaakt namelijk veel ongemak. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om jouw hond een uitstekende kwaliteit van leven te bieden. Artrose is een aandoening, die zich vormt op het bot bij het gewrichtskapsel. Vaak zit het in de knie, elleboog of heup. Als jouw hond eenmaal artrose heeft dan gaat het helaas niet meer weg.
Hoe herken je artrose?
Je hond heeft last van gewrichtsirritatie en zal bijna altijd kreupel gaan lopen. Vaak is dat zichtbaar als de hond een tijdje heeft gelegen. Als hij dan opstaat is hij kreupel, dit neemt na een tijdje weer af. Uiteindelijk resulteert de artrose in bewegingsproblemen, waardoor jouw hond niet meer goed mee komt in het dagelijks leven. Door het maken van röntgenfoto’s wordt definitief vastgesteld of jouw hond hier last van heeft.
Wat kan je tegen artrose doen?
Zoals gezegd is artrose helaas onomkeerbaar; het kan niet meer worden genezen. Wel kan verdere slijtage worden geremd en de gewrichten zo soepel mogelijk worden gehouden. Als eerste is het belangrijk dat de hond veel rust krijgt, overleg met de dierenarts van tevoren wat een goed loopschema is als er eenmaal artrose is vastgesteld. Dit is namelijk afhankelijk van de ernst van de klachten. Na een tijdje mag je hond steeds langer en verder lopen, maar houd in je achterhoofd dat je dit niet te snel wilt. Overgewicht speelt een grote rol bij gewrichtsproblemen. Let dus goed op dat je hond niet te dik is. Als dat al wel zo is, beperk het overgewicht en laat jouw hond afvallen. Overleg dit ook eerst met de dierenarts. Tot slot zal de dierenarts langdurig ontstekingsremmers voorschrijven. De ontsteking in het gewricht wordt daarmee bestreden voor lange periode.
Vergemakkelijk verder het dagelijkse leven van jouw hond. Er zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen te koop om je hierbij te ondersteunen. Een orthopedisch hondenkussen is er een van. Het is een matras gevuld met traagschuim, waardoor de gewrichten worden ontlast. Een hondenjas voor de koude dagen is ook erg comfortabel. Met guur weer zien we vaak de klachten verergeren, voorkomen is beter dan genezen in dit geval.
Wanneer de dierenarts aangeeft dat jouw hond weer langer mag lopen, is een loopplank voor de auto onmisbaar. Daarmee voorkom je dat jouw hond een belastende sprong moet maken bij het verlaten van de auto. Tot slot is een hondenfietskar ook nog een goede tip voor als jouw hond artrose in een vergevorderd stadium heeft. Dan kan de hond mee in de buitenlucht zonder zichzelf te hoeven belasten.
Als jouw hond artrose heeft is een hondenverzekering sterk aan te bevelen. Bij de meeste verzekeraars zijn ellebogen en heupen namelijk meeverzekerd. Hierdoor ben je verzekerd voor dierenartskosten en medicijnen. Laat je van te voren goed informeren of röntgenonderzoek meeverzekerd is. Neem hier een kijkje om de verzekeraars te vergelijken.