Een ingegroeide teek verwijderen bij je hond

Geplaatst op: 04-07-2024 door Jasper

Met name in de zomer kan het voorkomen dat je hond wordt gebeten door een teek. Gelukkig zit jij erbovenop en controleer je je hond regelmatig op teken. Je hebt een teek ontdekt en probeert deze te verwijderen. Helaas mislukt het verwijderen met de tekentang en blijft een deel van de teek achter in je hond. Lees snel verder om te ontdekken wat je nu kunt doen.

Verwijder ingegroeide teken niet zelf

Teken kun je bij vondst het beste meteen er uithalen met een tekentang. Je voorkomt problemen bij het verwijderen met de volgende tips:

  • Knijp niet hard in de teek en probeer zoveel mogelijk teek te omtrekken met je tang
  • Ontsmet de wondjes met jodium of betadine en was je handen
  • Ontsmet ook de tekentang zelf door het in kokend water onder te dompelen
  • Gebruik altijd een tekenhaakje of tang en geen ‘eigen’ gereedschap

Zelfs als je alle stappen en tips goed volgt kan het gebeuren dat er iets fout gaat. Een deel van de teek blijft achter in het lichaam van je hond. In dat geval is het verstandig niet zelf met de tekentang of het haakje de teek er alsnog proberen uit te halen, dit kan de tekenbeet verergeren. Ga naar de dierenarts. Deze haalt de overgebleven teek veilig weg en ontsmet de wond. Je kunt ook de dierenarts bezoeken als de teek zich dieper in de huid heeft gevragen en het moeilijker is om het beestje voorzichtig vast te grijpen met de tekentang.

Zijn teken gevaarlijk voor je hond?

Net als voor de mens kan een hond door een tekenbeet de ziekte van Lyme oplopen. Je herkent deze ziekte door:

  • Sloomheid
  • Kreupelheid
  • Koorts
  • Gezwollen lymfeklieren

Als je je zorgen maakt over de ziekte van Lyme zou je ook een bloedtest kunnen doen. De kosten van bloedonderzoek kunnen oplopen van een paar tientjes tot meer dan 100 euro. Informeer ook altijd bij je hondenverzekeraar of kosten gedekt worden. Het kan vaak gebeuren dat je dit soort kosten uit eigen zak betaalt.

Lyme wordt behandeld met een antibioticakuur. Hoe eerder je erbij bent, hoe effectiever de kuur zal zijn.

Zo voorkom je tekenbeten

Je kunt tekenbeten beter voorkomen dan genezen. Je kunt je hond niet vaccineren tegen de ziekte van Lyme, maar speciale sprays en halsbanden tegen teken worden door sommige dierenartsen aangeraden. Daarnaast is het slim je hond regelmatig te controleren op teken, zeker op warme dagen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest