Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

Geplaatst op: 04-07-2024 door Jasper

Honden snuffelen soms aan ontlasting van een andere hond of eten van een dood dier. Vervelend, want behalve dat het een heel vies idee is, kan je hond daardoor ziek raken en soms ook last krijgen van wormen. Hoe vaak moet je ontwormen en wat is ontwormen? Je leest er hieronder meer over.

Waarom is ontwormen nodig?

Wormen kunnen je hond ziek maken en in sommige gevallen kan het meedragen van wormen in het lichaam fataal zijn voor je hond. Je hond kan daarnaast vatbaarder worden voor andere ziektes. Bovendien kunnen honden jou besmetten met hun wormen.

Zo vaak moet je ontwormen

Hoe vaak je moet ontwormen hangt helemaal af van de leeftijd van de hond, maar ook van de manier waarop je ontwormt. Dat zit zo: een volwassen hond hoef je in principe niet altijd preventief te ontwormen. Ontwormen zonder wormen heeft namelijk geen zin. Je kunt er dus ook voor kiezen om je hond alleen te ontwormen na het doen van een ontlastingsonderzoek.

Over het algemeen kun je voor ontwormen deze vuistregels aanhouden:

  • Jonge puppy’s ontworm je elke 2 weken, tot de achtste week
  • Puppy’s tot een half jaar oud ontworm je elke maand
  • Daarna volstaat ontwormen eens per jaar of vaker als de hond rauw vlees eet, in het buitenland is geweest of (dode) beesten buiten heeft gegeten, zoals bijvoorbeeld slakken

Soorten wormen

Er zijn allerlei verschillende soorten wormen die je hond kan oplopen. Om je een beeld te geven, vind je hieronder een aantal veelvoorkomende soorten:

  • Lintwormen: deze wormensoort vind je in de darmen. De wormen geven jeuk aan de anus, vandaar dat deze worm ook wordt geassocieerd met het schuiven van de kont over de grond.
  • Rond-/spoelwormen: deze worm herken je aan de witte kleur en de vorm van een buis. De worm kan een paar millimeter dik worden en bijna 35 centimeter lang!
  • Haakwormen: de haakworm kan de huid van de hond binnendringen of binnendringen doordat de hond een dier eet dat besmet is.

Kosten van een ontwormingskuur

Een ontwormingskuur kost meestal niet meer dan 15 tot 20 euro per behandeling en zal afhangen van de grootte van de hond. Let er wel goed op dat niet elke kuur effectief zal zijn voor elke soort wormen. Als je niet preventief wilt ontwormen betaal je voor een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts. Dat kan zomaar oplopen tot ongeveer 100 euro of meer. Over het algemeen vergoeden verzekeraars deze kosten niet. Je betaalt ontwormen dus uit eigen zak.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest