Oververhitting bij een hond. Wat moet je doen?
Geplaatst op: 30-07-2018 door JasperHeerlijk al die zomerse temperaturen. Tijd om een goed stuk met je hond te gaan wandelen. Of niet? Oververhitting bij een hond is sneller gebeurd dan je denkt en kan hele erge gevolgen hebben. Iets wat niemand zijn huisdier toewenst.
Wij als mensen raken onze hitte kwijt door te zweten. Een hond doet dit anders. Zij raken hun overtollige hitte kwijt via de voetzolen en door middel van hijgen. Omdat zij minder makkelijk hun warmte kwijt kunnen hebben ze hier veel eerder last van dan wij mensen. Mensen gebruiken zichzelf als graadmeter en hebben niet in de gaten dan hun hond het al erg warm heeft. Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond de 42°C bereikt wordt het bloed dikker en kan het minder makkelijk door het lijf worden gepompt. Hierbij kunnen lichaamseiwitten stollen en kan er zelfs hersenbeschadiging optreden.
Oververhitting bij een hond. Hoe herken ik het?
- Heel veel hijgen en kwijlen
- De hond is slomer dan normaal
- Je hond voelt warm aan
- Een lichaamstemperatuur tussen de 40.5 en 42 graden
- De hond wordt suf en of raakt bewusteloos
Wat te doen moet je doen bij oververhitting bij een hond?
- Als je oververhitting vermoed bel dan altijd de dierenarts, deze kan je het beste adviseren. In ernstige gevallen, als de hond het erg benauwd heeft, wikkel je de hond in drijfnatte doeken en ga meteen naar de dierenarts.
- Leg de hond in de tussentijd op een koele plek
- Spuit hem af met lauw water (niet koud!) of koel hem met koude handdoeken. Zorg dat de temperatuur onder de 39,5˚C komt maar voorkom te snelle afkoeling.
- Geef kleine beetjes lauw water, teveel water in 1 keer kan gevaarlijk zijn. Door het hijgen verliezen ze vocht en de tong zorgt weer voor afvoeren van warmte.
Voorkom overhitting bij een hond
- Laat je hond lekker zwemmen in schoon zwemwater. Ga ook in het water geen drukke spelletjes doen, dan kan je hond alsnog oververhit raken.
- Borstel je hond extra met warm weer. Hiermee haal je losse haren weg, wat goed is voor de verkoeling.
- Misschien overbodig te zeggen maar het gebeurt helaas nog te vaak. Laat je hond NOOIT alleen achter in een afgesloten warme auto. Een paar minuten kan al dramatische gevolgen hebben.
- Tijdens een lange rit in de auto kun je je hond verkoeling geven door een kleine autoventilator vlakbij de hond te bevestigen die je kunt aansluiten op het 12 volt aansluitpunt in de auto.
Jonge en oude honden zijn extra gevoelig voor warmte en deze dienen dus nog extra in de gaten te worden gehouden. Kijk ook goed naar het ras van je hond, sommige zijn beter bestand tegen hitte dan anderen. Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting dan honden met een langere snuit. Is het erg warm buiten wees dan voorzichtig met je hond. Let goed op wat je hond wel en niet aankan om oververhitting te voorkomen en samen een heerlijke zomer te hebben.