Sneeuw gevaarlijk voor je hond
Geplaatst op: 15-12-2017 door JasperAfgelopen week is er behoorlijk wat sneeuw gevallen in Nederland. Voor veel honden is de sneeuw een waar speelparadijs, waar ze heerlijk in kunnen ravotten. Het ziet er ook altijd zo leuk uit, een hond die uitgelaten door de sneeuw rent. En het levert mooie foto’s op! Maar wist je dat sneeuw ook enkele gevaren kent voor jouw hond? Lees hieronder snel verder waarom sneeuw gevaarlijk is voor je hond. Dan kan je de volgende keer er rekening mee houden.
Sneeuw gevaarlijk bij happen
Ik zie vaak honden in de sneeuw happen en het ziet er grappig uit. Maar de consequenties zijn niet grappig voor je hond. Vers gevallen sneeuw is relatief schoon, maar omdat de sneeuw koud is, kan het leiden tot een buikgriep. Oudere sneeuw is niet schoon en kan vervuild zijn met van alles en nog wat. Het is daarom belangrijk dat je meteen aangeeft bij de hond dat hij geen sneeuw mag happen. Ga er niet om lachen, omdat het er zo grappig uitziet. Maar zeg duidelijk “nee” tegen de hond wanneer je het hem wel ziet doen. Probeer ook de hond af te leiden met hondenvoertjes, zodat hij geen sneeuw meer eet.
Sneeuw en onderkoeling
Ondanks dat je hond een vacht heeft, kan hij wel degelijk onderkoeld raken. Het is een warmbloedig wezen en de temperatuur moet dan ook tussen de 38 en 39 graden liggen. Wanneer je hond onderkoeld raakt in de sneeuw merk je dat hij begint te rillen. Het is dan zaak om hem zo snel mogelijk op te warmen. En naar de dierenart te gaan voor controle. Om te voorkomen dat je hond onderkoeld raakt, raden wij aan om niet te lang buiten met je hond te lopen.
Sneeuw en pekel
De pootkussentjes van honden zijn erg gevoelig. Het kan daarom ook zijn dat je hond het niet prettig vindt lopen in de sneeuw. Door het strooizout dat op de weg en stoep ligt, kan de hond veel pijn krijgen. Vooral als hij al een open wondje heeft. Wist je dat pekel trouwens giftig is voor je hond. Zorg daarom dat je thuis de poten van de hond met lauwwarm water afspoelt, zodat hij de pekel niet binnenkrijgt als hij zich schoonlikt. Er zijn trouwens speciale hondenschoentjes verkrijgbaar in de dierenwinkels, zodat je dit voor bent!
Let als hondenbaasje daarom altijd extra goed op je hond wanneer er sneeuw is gevallen. Gevaar zit in een klein hoekje! Mocht je hond toch medische hinder hebben ondervonden van de sneeuw, ga dan direct naar de dierenarts. Deze kosten worden vergoed wanneer je een hondenverzekering hebt afgesloten. Kunnen jij en je hond weer zorgeloos genieten van de sneeuw!