Sproeien van katten is een probleem
Geplaatst op: 03-08-2017 door JasperHelaas zijn sproeiende katten een voorkomend probleem. Katten sproeien om hun territorium af te bakenen, wat natuurlijk gedrag is. Maar wanneer ze dit in huis gaan doen, ben je als kattenbaasje niet meer zo blij met je kat! Vind daarom zo snel mogelijk uit wat de oorzaak is dat je kat dit gedrag laat zien, zodat je hier zo snel mogelijk een eind aan kan maken.
Oorzaken van sproeien kat
Er is altijd wel een aanwijsbare reden waarom je kat opeens in huis begint te sproeien. In gevallen ontstaat dit probleem doordat de kat bang is dat hij territorium verliest. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een nieuwe kat in huis komt, of bijvoorbeeld bij de buren komt. Jouw kat gaat dan zijn territorium beschermen door te sproeien. Bij het sproeien komt er horizontaal urine op de plek. Deze urine bevat geurhormonen (fermonen). De kat zal zijn staart omhoog houden en staand sproeien. Dit in tegenstelling tot plassen, waarbij de kat zittend plast.
Behandeling bij sproeien
Stap 1 in het op zoek gaan naar de oorzaak is om een fysieke oorzaak uit te sluiten. Ga daarom samen met jouw kat naar de dierenarts en laat hem controleren. Wanneer de kat niet is gecastreerd kan dit uitkomst bieden bij dit probleem. De kat zal namelijk minder aandrang hebben om zijn territorium te beschermen en daardoor minder gaan sproeien. Dit werkt niet bij elke kat, want het kan ook een gewoonte zijn geworden. Wanneer je een kattenverzekering hebt afgesloten, met een aanvullende verzekering erbij zal de castratie hoogstwaarschijnlijk worden vergoed door de verzekeraar. Wanneer je hier over twijfelt kan je het beste contact opnemen met de verzekeraar.
Als er geen lichamelijk oorzaak aan te wijzen, is het handig om het gedrag van de kat enkele weken lang te gaan observeren. Is hij bijvoorbeeld bang voor andere katten in zijn tuin? Of is er spanning tussen de kat en andere katten in huis? Is de kattenbak niet schoon genoeg of bent u overgestapt naar andere kattenbakvulling? Door ook dit soort oorzaken uit te sluiten of er iets aan te doen kan het gedrag van de kat veranderen. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact op met de dierenarts. Hij kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut. De kosten voor het consult van de dierenarts worden ook vergoed vanuit een huisdierenverzekering. Vergelijk eerst de verschillende verzekeraars om te kijken welke verzekering het beste bij jullie past.