Zo kun je omgaan met longworm bij je kat

Geplaatst op: 04-07-2024 door Jasper

De longworm komt steeds vaker voor in Nederland. Longwormen komen meestal niet verspreid voor, maar alleen in lokale besmettingshaarden. Hoe kun je longwormen bij je kat herkennen en genezen? Je leest hieronder meer over longwormen bij je kat.

Wat zijn longwormen?

Longwormen zijn wormen die zich bij katten verspreiden via het eten ván of jagen óp besmette dieren. Met name dieren als (naakt)slakken, kikkers maar ook vogels, kunnen de larfjes van de longworm verspreiden naar katten. De longworm besmet de slak of kikker meestal met besmette kattenpoep die deze dieren hebben gegeten. De larfjes besmetten via de maag en darmen de longen van de katten, vandaar de naam ‘longworm’ (wat dus niet komt van het Engelse woord voor ‘lange worm’).

Longwormen worden door de katten meestal opgehoest vanuit de longen en vervolgens uitgepoept, waardoor de longworm in de voedselketen blijft.

Deze symptomen heeft je kat bij longwormen

Een besmetting met longwormen gaat bij gezonde katten niet altijd gepaard met heel duidelijke symptomen. Bij kittens of oudere en verzwakte katten kan de besmetting wel heftig zijn. Over het algemeen herken je longwormen bij je kat aan de volgende symptomen:

  • Slechte eetlust
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Sloomheid

Ontlastingsonderzoek bij longworm

De dierenarts kan bij verdenking van een longworminfectie onderzoek uitvoeren. Dat wordt gedaan door een ontlastingsonderzoek waarbij wordt gekeken of er larfjes van de longworm aanwezig zijn. Dit onderzoek heet ook wel de Baermann-methode. In sommige gevallen wordt longworm ook aangetoond met een longspoeling of een bloedonderzoek. Informeer bij je kattenverzekeraar welke kosten gedekt worden. Het is mogelijk dat je niet (alles) uit eigen zak hoeft te betalen.

Longwormen genezen en voorkomen

De dierenarts zal een ontwormingskuur speciaal voor longwormen voorschrijven. Het kan vrij lang duren voordat deze wormsoort verwijderd is uit je kat. Sommige katten krijgen bijwerkingen van de kuur. Raadpleeg meteen je arts als je denkt dat jouw kat bijwerkingen heeft. Je dierenarts kan je ook adviseren om ongeveer een week na afloop van de kuur extra ontlastingsonderzoeken te doen om zeker te zijn dat de longworm weg is.

Het is overigens heel lastig om longwormen te voorkomen, zeker als je katten buiten rondlopen. Het kan handig zijn voederbakjes of drinkwaterbakjes niet buiten neer te zetten en regelmatig te verversen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld slakken in terechtkomen. Preventief ontwormen kan ook helpen, maar niet alle ontwormingskuren werken specifiek tegen longwormen.

Wij werken o.a. samen met

Pin It on Pinterest